Вашият уебсайт е разбит! Сега какво?

Крахът на Amazon’s Prime Day е само най-новият пример за падане на уебсайт поради лошо планиране. Като не гарантират, че има достатъчно сървъри, за да се справят с очаквания трафик, клиентите, посещаващи онлайн магазина на gargantuan, бяха останали да гледат съобщения за грешки, струващи на Amazon – и бизнеса, който продава на платформата Amazon – безброй загубени продажби.  


Вашият уебсайт е разбит! Сега какво?

В действителност такъв вид се случва непрекъснато – просто не винаги по такъв обществен начин. Най-вероятните причини, поради които уебсайтът ви е отпаднал, включват следните:

 • Грешки в приставката или разширението
 • Счупен код
 • Проблеми с доставчика на хостинг
 • Атака от вируси или хакери
 • Трафик скок
 • Изтичане на домейна

И макар че може да мислите, че няма голям проблем да преживеете сайта си известно време на престой, помислете отново. Само си представете универсален магазин или супермаркет, който затваря вратите си посред бял ден. Същото е, когато уебсайтът ви се срине: Временно е спрян трафикът, което предпазва транзакциите да се случват. Това води до лошо преживяване на клиентите, което може да повлияе негативно на афинитета на марката и бъдещите решения за покупка.

И така, въпросът не е дали сривовете не са лоши (те са), а какво трябва да направите, когато човек се случи, и как това може да се предотврати на първо място. Нека разберем.

Вашият уебсайт е разбит! Сега какво?

Нито един уебсайт не е имунен

За съжаление това просто изглежда неизбежно раздразнение, което идва с правенето на бизнес онлайн, където се занимавате с грешни машини и много подвижни части.

Вече споменахме за големия дебал в Amazon Prime Day, но истината е, че Amazon не е първата (нито ще е последната) голяма компания, която претърпя срив по време на силно рекламирано събитие. Сайтът на J Crew се понижи през Cyber ​​Monday, както и австралийският уебсайт Click Frenzy по време на тяхната собствена версия на тази цифрова ваканция на дребно. Списъкът на засрамените онлайн търговци на дребно продължава, но ние смятаме, че имате значение.

Проучванията показват, че голяма част от компаниите от Fortune 500 редовно изпитват някакъв център на града. В зависимост от размера на предприятието, това може да струва стотици хиляди долари пропуснати приходи, да не говорим за допълнителните разходи за отстраняване на проблемите и остатъчните щети върху репутацията на компанията.

Важното е, че знаете какво да правите, когато се случи срив, и как можете да предотвратите появата на този вид твърде често – особено в онези моменти, които може да са ключови за долната линия на вашата компания.

Какво да правите, когато вашият сайт се понижи

Законът на средните стойности предполага, че в един или друг момент уебсайтът ви вероятно ще се срине. Независимо дали се дължи на тежкото време във вашия център за данни или една грешка в дълъг ред код, какво правите с него?

Проверете дали наистина е надолу

Първото нещо, което трябва да направите, е да проверите дали уебсайтът наистина не е в състояние. Например, понякога вашият интернет изгасва или в WiFi има хълцане, или гледате кеширана версия или някакъв брой неща, които може да възпроизвеждат „симптомите“ на срив. Затова обновете страницата, опитайте друг браузър и рестартирайте компютъра си, преди да изпадате в паника.

Свържете се с вашата хостинг компания

Ако уебсайтът ви наистина не работи, ще трябва незабавно да се свържете с вашия IT отдел, за да разберете къде е проблемът, за да може да се предприемат съответните стъпки за отстраняването му. За щастие, най-добрите услуги за хостинг на уебсайтове разполагат с 24-часова поддръжка и ще ви помогнат да възстановите и вършите нещата за нула време.

Спрете кампанията

Междувременно спрете трафика колкото е възможно повече. Последното нещо, от което се нуждаете, е потенциалните клиенти да бъдат насочени към вашия уебсайт, след като кликнат върху реклама с плащане на кликване, имейл или брошура, която излагате, само за да я намерите. Поставете на пауза кампаниите си и ги възстановете само след като потвърдите, че сайтът ви отново функционира правилно.

Какво да не правя

Също толкова важно, колкото да знаеш какво да правиш, е да знаеш какво да не правиш. Има няколко безполезни – и потенциално вредни – реакции, които много собственици на уебсайтове могат незабавно да получат в отговор на срив.

Откачам

Последното нещо, което искате да направите, е да загубите глава, когато уебсайтът ви се срине. Както казахме, тези неща се случват на всеки в един или друг момент. Затова поемете дълбоко въздух и следвайте горните съвети, за да можете активно да работите за навременно решение.

Превключете хостовете незабавно

Не изхвърляйте страхотна хостинг услуга поради неизбежна злоупотреба (такава, която е вероятно да изпитате в даден момент с която и да е хостинг услуга, която превключите, така или иначе)! Разбира се, вие също ще искате да оцените хостинг услугата си, така че се запитайте дали сте доволни от цялостната предоставена услуга. Помислете колко често вашият сайт се срива – причините за тези случаи и какви други предимства получавате от този доставчик. След внимателно обмисляне може да решите, че най-добрият начин на действие е да изкопаете губещия и да намерите някой, който да струва трудно спечелените ви пари.

Игнорирайте проблема

Ако се представите, че проблемът не съществува, няма да го изчезне. Всъщност това само ще го влоши. Изплатете на клиентите си уважението, което заслужават, и се обърнете към проблема своевременно. Влезте в акаунта си в социалните медии или изпратете масов имейл. Независимо от начина, по който се свързвате, уверете се, че последователите ви са наясно с проблема и се справят с него. Това ще ви спечели далеч повече уважение в очите им, отколкото игнорирането на проблема.

Как да избегнем сривове на първо място

Разбира се, има още едно предприемане, което е жизненоважно за всяка дискусия за сривове и това е, което бихте могли да направите, за да избегнете катастрофата. Въпреки че подобни събития ще се случват (рядко се надяваме), те обикновено се случват поради небрежност от страна на хоста или собственика на сайта. Ето няколко важни неща, които трябва да направите, за да не се появи тази страховита страница „Сайт надолу“:

Бъди подготвен

Въпреки че разполага с достатъчно работна ръка, статистически данни от предишни години и достатъчно пари за подхранване на малка страна, Amazon направи същата фатална грешка като толкова много други: не беше подготвена. Ако провеждате огромна разпродажба, пускате нов продукт или създавате масивен свръх по някакъв начин, уверете се, че вашите сървъри имат силата да обработват по-високо ниво на трафик от обикновено. Освен това, уверете се, че имате допълнителна ИТ поддръжка при повикване през това време, в случай че се случи непредвиденото.

Актуализация & Тест

Често уебсайтовете се сриват поради обикновена грешка в софтуера. Постоянно се пускат актуализации, за да се отстранят тези грешки, така че можете да си спестите много проблеми, като сте в крак с целия си софтуер и програми. Имената на домейни с изтекъл срок е изненадващо често срещана причина, че много уебсайтове излизат офлайн – спестете си неудобството и се уверете, че вашите домейни са подновени.

Също така, направете внимателната си проверка и се уверете, че всички промени в кода на уебсайта се проверяват и проверяват двойно в различни браузъри и устройства, преди да станат на живо, и със сигурност преди голяма продажба или промоция. Простата синтаксична грешка е всичко, което е необходимо за демонтирането на най-мощните онлайн имена.

Качете се на облака

Използването на облачен сървър минимизира вероятността от сривове. Защо? Тъй като тези сървъри автоматично се мащабират, за да се справят с товара, който се хвърля върху тях всяка минута. Така че, ако имате внезапен приток на посетители, сървърът, базиран на облаци, може да ви помогне да избегнете това, което в противен случай би могло да бъде пагубно събитие.

Катастрофа & Горя? Не е задължително

Никой не обича да се приземява на извънработна или временно прекъсната уеб страница и сега имате инструментите, за да сте сигурни, че клиентите ви не трябва. Бъдете готови, проверете хостинг капачките си и поддържайте системите си актуални, за да избегнете това раздразнение. И, ако (и кога) се случи? Запазете спокойствие и се заемете. Вашият уебсайт ще бъде архивиран за нула време.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map