Wix срещу Squarespace: 8 разлики, 1 изненадващ победител [2020]

Когато се опитвате да решите между Wix и Squarespace, правилният избор изглежда очевиден – Wix ви позволява да изградите напълно функционален сайт безплатно, докато Squarespace ви дава само 14-дневна безплатна пробна версия. И защо бихте искали да плащате за нещо, което можете да получите безплатно?


Е, тук съм да ви кажа защо. Wix не би предложил безплатен план, освен ако не получи нещо, което да спечели. Ако имате нужда от сериозен уебсайт за вашия бизнес, скоро ще установите, че безплатният план не ви дава това, от което се нуждаете.

След като вложите цялото време и работите в изграждането на безплатния си сайт, ще изглежда, че следващата естествена стъпка е да преминете към платен Wix план. Но след това, ще разберете, че сайтът на Wix с всичко, от което се нуждаете, ще свърши струва много повече, отколкото първоначално сте мислили.

Докато Squarespace не предлага услугите си безплатно, вие знаете точно какво ще получите (вижте наличните планове тук). Така че истинският въпрос е – кой строител всъщност е по-добър? Възползвайки се от моите 15+ години като уеб дизайнер, тествах тези двама строители за себе си, за да разберете кой от тях ви дава най-добрата стойност за парите си.

1 Лесно използване2Templates3Apps и добавки4E-commerce5Blogging6Marketing7SEO8Импортиране / Експорт на вашия сайт9Ценообразуване10Поддръжка на клиенти11Squarespace заема тази конкретна корона {"@context":"HTTP: \ / \ / schema.org","@Тип":"ItemList","itemListElement": [{"@Тип":"SiteNavigationElement","позиция": 1,"име":"Лесно използване","URL":"HTTPS: \ / \ / www.websiteplanet.com \ / блог \ / Wix-срещу-Squarespace \ / # Лесен за използване"}, {"@Тип":"SiteNavigationElement","позиция": 2,"име":"Templates","URL":"HTTPS: \ / \ / www.websiteplanet.com \ / блог \ / Wix-срещу-Squarespace \ / # Templates"}, {"@Тип":"SiteNavigationElement","позиция": 3,"име":"Приложения и добавки","URL":"HTTPS: \ / \ / www.websiteplanet.com \ / блог \ / Wix-срещу-Squarespace \ / # Apps-и-добавки"}, {"@Тип":"SiteNavigationElement","позиция": 4,"име":"Е-търговия","URL":"HTTPS: \ / \ / www.websiteplanet.com \ / блог \ / Wix-срещу-Squarespace \ / # електронна търговия"}, {"@Тип":"SiteNavigationElement","позиция": 5,"име":"Blogging","URL":"HTTPS: \ / \ / www.websiteplanet.com \ / блог \ / Wix-срещу-Squarespace \ / # Blogging"}, {"@Тип":"SiteNavigationElement","позиция": 6,"име":"маркетинг","URL":"HTTPS: \ / \ / www.websiteplanet.com \ / блог \ / Wix-срещу-Squarespace \ / # Маркетинг"}, {"@Тип":"SiteNavigationElement","позиция": 7,"име":"SEO","URL":"HTTPS: \ / \ / www.websiteplanet.com \ / блог \ / Wix-срещу-Squarespace \ / # SEO"}, {"@Тип":"SiteNavigationElement","позиция": 8,"име":"Импортиране / Износ на вашия сайт","URL":"HTTPS: \ / \ / www.websiteplanet.com \ / блог \ / Wix-срещу-Squarespace \ / # Import-Export-ви-Site"}, {"@Тип":"SiteNavigationElement","позиция": 9,"име":"Ценообразуване","URL":"HTTPS: \ / \ / www.websiteplanet.com \ / блог \ / Wix-срещу-Squarespace \ / # ценообразуване"}, {"@Тип":"SiteNavigationElement","позиция": 10,"име":"Поддръжка на клиенти","URL":"HTTPS: \ / \ / www.websiteplanet.com \ / блог \ / Wix-срещу-Squarespace \ / # Customer Support-"}, {"@Тип":"SiteNavigationElement","позиция": 11,"име":"Квадратното пространство заема тази особена корона","URL":"HTTPS: \ / \ / www.websiteplanet.com \ / блог \ / Wix-срещу-Squarespace \ / # Squarespace-Взема-Това-специално-Crown"}]}

Contents

Лесно използване

И двете са лесни за използване, само по различни начини

Wix и Squarespace имат редактори за плъзгане и пускане. Избирате вида съдържание, което искате на страницата си от меню (текст, изображения, заглавки, таблици, галерии и други) и след това решавате къде на страницата искате да отиде. Но има голяма разлика.

Wix ви позволява да правите почти всичко, добро или лошо. Тя ви позволява да влачите и пускате неща абсолютно навсякъде, където искате в рамките на страницата. Просто, всъщност … навсякъде. Получавате почти пълна творческа свобода. Обикновено съм голям почитател на този вид гъвкавост, защото на теория е лесно да се изгради уникалният сайт, който искате.

Wix срещу Squarespace: 8 разлики, 1 изненадващ победител [2020]

Използването на редактора за плъзгане и пускане на Wix е лесно и интуитивно

Недостатъкът на Wix е, че почти пълната свобода може да означава почти напълно объркване на оформлението на вашата страница. Сега, ако можете да кажете, че сте направили грешка, не се притеснявайте: бутонът за отмяна е най-добрият ви приятел. Но какво ще стане, ако направите ужасен избор, без да го осъзнавате? Уеб дизайнът може да бъде сложен; ефективните оформления се основават на множество умопомрачителни данни за това как очите на потребителя проследяват страница.

Какво се случва, ако влачите елементите на сайта на Wix до произволни петна на страницата

Понякога твърде много свобода може да бъде лошо нещо

Сега, Wix предлага начин за по-безопасна игра. Представен преди няколко години, Wix ADI (Artificial Design Intelligence) взема основни решения за оформление за вас. По принцип той ви задава няколко въпроса за вашия бизнес и след това генерира напълно функционален сайт за вас въз основа на вашите отговори. Все още ще трябва да запълвате сайта със собствено съдържание, но можете да използвате шаблона, който ADI създава като ваше ръководство.

За разлика от квадратното пространство се използват предварително зададени региони на страницата. Можете да добавяте съдържание от всякакъв вид към почти всеки регион, но не можете да промените подравняването на регионите. Тази настройка все още ви осигурява значителен контрол върху оформлението на страницата (какво отива накъде), стила на всичко това, цветовете и шрифтовете, които използвате и т.н. И все още имате бутон за отмяна, ако промените мнението си.

Добавяне на формуляри за контакт към сайт на Squarespace

Недостатъкът на Squarespace? По-малко гъвкава гъвкавост. Нагоре? По-трудно е случайно да объркаш уебсайта си. Ако се опитвате да принудите съдържание на място, където шаблонът не ви позволи, това е знак, че може да не правите страхотен избор.

Добавяне на нов раздел към сайт Squarespace

Squarespace няма фантазия AI (изкуствен интелект), за да създаде сайт за вас, но има много предварително настроени оформления на здравия разум. По-важното е, че Squarespace предлага това, което според мен е по-интуитивен начин да проектирате вашия сайт и да изложите бързо съдържанието си.

победител

Отивам с Squarespace. Въпреки че не е толкова гъвкав като Wix като цяло, намирам интерфейса за много по-лесен за научаване. И като цяло просто остава извън пътя си, докато работите. Не можете да добавите цена на софтуера, който не ви пречи.

Templates

Wix има много шаблони. Квадратното пространство предлага различен вид свобода

Wix има над 500 шаблона на уебсайтове, за да започнете, разделени на 17 основни категории. Категориите и подкатегориите обхващат много голямо разнообразие от видове бизнес и лични цели. Ако мечтата ви е да блогвате за златните рибки, Wix има нещо за вас. (Добре, всъщност няма специфичен шаблон за златна рибка, но блоговете с тематични животни са много нещо.)

Тъй като редакторът е версия за свободна форма на влачене и пускане, всички шаблони на Wix могат да бъдат персонализирани значително.

Шаблоните не отговарят на мобилните устройства (което означава, че те не се настройват автоматично, за да отговарят на всяка форма и размер на екрана), но получавате мобилна версия, която можете да променяте в отделен редактор за да сте сигурни, че вашият сайт изглежда страхотно на смартфоните. (За съжаление, няма начин да визуализирате как ще изглежда на таблета.)

Тук има само още един недостатък, но той е голям: След като изберете шаблона си, вие сте се придържали към него. Ако искате да превключвате шаблони, ще трябва да изградите сайта си отново отначало. Затова изберете разумно.

Шаблони на Wix Business

Кликнете, за да видите всички шаблони на Wix

Добре, затова исках да сравня шаблон от Wix с подобен шаблон от Squarespace и да дам очертание на разликите в това как работят шаблоните. Това ще бъде до невъзможно, защото Squarespace вече няма истински шаблони. Някога имаше доста, но после всичко се промени.

От версия 7.1, когато избирате „шаблон“, докато създавате вашия сайт, вие наистина избирате вариант на същия шаблон. Това означава, че всички шаблони имат един и същ тип функционалност и можете лесно да персонализирате всеки от тях според вашите развиващи се нужди, без да се налага да превключвате на друг шаблон.

Редактиране на оформлението на галерията с изображения на уебсайт на Squarespace

Вместо да превключвате шаблони, Squarespace ви позволява да избирате от библиотека с персонализирани оформления за всеки раздел от вашия сайт

Имате много опции за оформление, стайлинг на съдържание, шрифтове, цветове и други. Squarespace ви позволява да променяте конкретни неща на вашия сайт, които искате да промените, докато в основата му е нов дизайн. Ако е подходящо, останалата част от вашия сайт автоматично ще се промени, за да съответства на вашите решения на определена страница.

Така че вместо да предлага традиционния подход за избор на шаблон-след-персонализирайте, днес Squarespace използва модулен подход към уеб дизайна, който е ефективен по свой начин. Въпреки че обичам идеята за свобода на дизайна на Wix, аз лично предпочитам този метод в стила на рамката. Всъщност ви дава повече свобода да експериментирате и да промените радикално „усещането“ на вашия сайт, тъй като можете да направите големи промени по много прост начин.

Шаблони за местен бизнес в квадрат

Можете да редактирате всеки шаблон на Squarespace до точката, в която той се превръща в друг шаблон

победител

Квадратна зона, с малък марж. Има какво да се каже за класическия подход със стотици шаблони, който Wix използва. Но като уеб дизайнер съм и огромен фен на модулните дизайнерски системи и рамки. С Wix промяната на целия облик на вашия сайт отнема време и усилия. С Squarespace можете да промените цялостния стил на вашия сайт по всяко време само с няколко кликвания. Squarespace печели само за това.

Приложения и добавки

Squarespace интегрира услуги, Wix има приложение за това

Виж, съжалявам Бих казал, че никога повече няма да го направя, но лошите шеги са в кръвта ми. Обвинявайте баща ми. И моята майка. И всичките шест от оцелелите ми братя и сестри. Те бяха ужасно влияние.

Но разликата във формулировката тук всъщност има значение. Squarespace интегрира куп различни услуги по подразбиране – без значение какъв план имате – включително:

 • Вграждане на видео и аудио от различни услуги
 • Галерии в Instagram
 • Карта блокове
 • Google AMP
 • Коментари на Disqus

Някои от тези интеграции, като Google AMP, Apple News (актуализациите на вашия сайт се публикуват там) и интеграцията в социални медии от всякакъв вид (за кросплатформена промоция и публикуване), по принцип работят на заден план, както трябва. След като ги настроите, можете да забравите за тяхното съществуване, докато те вършат своето нещо. Други ви предлагат повече опции за дизайн, като Google Fonts и Adobe Fonts. Останалите изглеждат като просто друга част от вашия уебсайт.

Например така изглежда добавянето на видеоклип в YouTube към вашия сайт Squarespace:

Вграждане на видеоклип в YouTube в уебсайт на Squarespace

Интеграцията е гладка, почти безпроблемна. Дори когато използвате услуга на трета страна, тя все още чувства, че използвате Squarespace, и да не прескачате към съвсем различен сайт. Като дизайнер наистина оценявам това. Това е удобна за потребителя система, която изобщо няма да ви отнеме да свикнете. И важното е, че всички официални интеграции включват пълна подкрепа от екипа на Squarespace.

Особено ми харесва начинът, по който Squarespace се справя с интеграцията със социални услуги като Tumblr и Instagram: лесно можете да изтеглите съдържание, което да се показва на вашия сайт (с някои предупреждения – вижте по-долу). Можете също да публикувате съдържание от вашия сайт в социалните услуги, за да се рекламирате.

Сега, недостатък: няколко от тези интеграции са достъпни само от бизнес плана на Squarespace. Те включват OpenTable, който ви позволява да приемате онлайн резервации за ресторанти, ChowNow, който ви позволява да приемате поръчки за храна, и Instagram маркиране, което ви позволява да показвате продуктите си в Instagram истории и емисия и да получавате повече клиенти в магазина си. По принцип услугите за маркетинг и електронна търговия.

Има и интеграции, плъгини и добавки за трети страни за Squarespace, но за пореден път те са достъпни само на ниво бизнес план. Няма и централно хранилище за тези плъгини на трети страни; ще трябва да ги ловите в Google.

Wix прави нещата малко по-различно: има пазар, който показва всички налични Wix приложения, които варират от прости добавки до интеграция с множество услуги на трети страни. Тъй като голяма част от тези приложения очевидно не са разработени от Wix, те може да не отговарят на естетическия стил на вашия уебсайт.

Това не означава, че тези приложения не са полезни или че не работят добре. Те са и го правят. И определено има повече приложения за Wix от интеграциите в Squarespace, с добър марж. Много от тях са безплатни и работят отлично с безплатния план на Wix. Въпреки това, доста от тях изискват надграждане на вашия план или абонамент за услуга на трета страна.

Едно от най-харесваните от мен приложения е безплатно, разработено от Wix приложение, наречено „Платени планове“ което ви позволява да настроите точно това: платени планове за вашите клиенти и / или потребители на вашия сайт. Можете да приемате месечни или годишни плащания за вашите услуги направо на вашия сайт, с минимални настройки или суетене.

Добавяне на платени абонаментни планове към вашия уебсайт Wix

Wix ви позволява да добавяте платени абонаменти към вашия сайт

победител

Докато Wix има много повече приложения и налични интеграции на трети страни, Предпочитам подхода за качество над количеството на Squarespace. С Squarespace не изглежда, че използвате услуги на трети страни, за да направите своя сайт по-фантазиран, дори когато сте. Този вид интеграция изисква умения. И услугите на трети страни никога няма да изглеждат на място в дизайна на вашия сайт.

Е-търговия

И двамата имат стабилни опции за електронна търговия

Този е почти равен, така че ако сте “просто ми кажете кой спечели!” въведете, продължете напред и преминете към следващия раздел.

Wix и Squarespace предлагат следните функции за електронна търговия:

 • Приемане на плащания
 • Автоматично изчисляване на данъка
 • Дигитални продукти
 • Каталог за внос
 • Списъци за изпращане
 • Физически продукти
 • Планиране на назначаване
 • Абонаменти
 • Продажба чрез социални медии

Както можете да видите, основните функции на електронната търговия са налице и в двете платформи. Те работят по много сходни начини, тъй като и двете услуги имат отделни интерфейси за управление на вашия магазин, вашите продукти и т.н..

Естествено, не получавате толкова много възможности за оформление, когато проектирате страниците си в магазина, но и Squarespace и Wix имат разнообразни оформления, които можете да опитате. И при двете услуги естетиката на вашия магазин ще се промени в съответствие с общата ви тема на сайта. И тъй като интеграцията на електронната търговия е вградена в двете услуги от самото начало, всичко изглежда и работи безпроблемно.

Добавяне на продукт в магазин за електронна търговия на Squarespace

Ето как добавяте продукт към вашия магазин Squarespace

Когато правите магазин в която и да е от услугата, ще бъдете попитани къде искате да оперирате, кои валути искате да се показват, как искате да получите плащане и други основни неща за настройка на магазина. Интуитивно е и лесно да започнете да продавате. Но не е толкова лесно в портфейла ви: Ще трябва да надстроите до бизнес плана на Squarespace или някой от трите планове на бизнес ниво в Wix. Ако не сте сигурни кой план е подходящ за вас, прочетете нашето ръководство за ценообразуване на Wix.

Добавяне на продукт в магазин за електронна търговия на Wix

Ето как добавяте продукт във вашия Wix магазин

Поддържането на вашия магазин е достатъчно лесно, тъй като и двете услуги имат функции, предназначени да ви помогнат да управлявате инвентара си, да създавате купони, да предлагате продажби и отстъпки и други.

победител

Този път е истинско равенство. Въпреки че има малки начини, по които услугите за електронна търговия на тези две платформи се различават, всяка може да ви осигури перфектно функционален, добре изглеждащ магазин. Лично мнение: Отчасти съм в цялостната естетика на Squarespace, както по отношение на управлението на магазина, така и по начина, по който магазинът изглежда на вашите потребители. Но определено съм предубеден в полза на минимализма.

Blogging

Squarespace има по-добър опит за писане на блогъри

Блог системите на Squarespace и Wix са много сходни … но не толкова сходни с функциите на електронната търговия. И с двете услуги ще имате напълно функциониращ блог с опции за запазване на чернови, да планирате публикациите си за публикуване, да добавяте категории и като цяло просто … управлявате блог.

Една голяма разлика е, че редакторът на публикациите в блога на Wix е отделен интерфейс от останалата част от вашия сайт. Това изобщо не е лош редактор на публикации, но докато пишете, всъщност не можете да добиете ясна представа как вашето съдържание ще изглежда на потребителите ви. Искам да кажа, Wix е създател на сайтове, така че трябва да можете да го направите, нали?

Междувременно пишете публикации в блога на Squarespace по начин, който изглежда много като проектиране на страница в редактора за плъзгане и пускане. Не получавате същата свобода на дизайн и оформление, но получавате много добър поглед върху това, как ще изглежда публикацията ви на вашите читатели.

победител

Отново квадрат. И не само заради опита с писане. В задната част, където управлявате всичките си публикации, Squarespace има лента за търсене, за да ви помогне да намерите по-бързо по-стари публикации. Wix няма това. Ако блогвате достатъчно дълго, повярвайте ми, ще искате лента за търсене!

Ако имате нужда от по-сложна платформа за блогове – всъщност система за управление на съдържанието (CMS), която първоначално е била изградена за блогъри – прочетете моя Преглед на WordPress.

маркетинг

Wix има повече маркетингови инструменти, но…

И двамата създатели на уебсайтове предлагат всички основни маркетингови инструменти, от които се нуждаете:

 • Вградена аналитика
 • Маркетинг по имейл
 • Facebook Ads
 • Google Ads
 • Google Analytics
 • Производител на лого
 • Интеграция с Mailchimp
 • Социално публикуване
 • Бутони за социално споделяне

Както можете да видите, вградените инструменти на двете платформи са наравно една с друга, както и интеграцията с по-големи, трети страни маркетингови инструменти като Mailchimp. Ако имате нужда от реклами, имейли или функции в социалните медии, всички те са там. Имайте предвид, че трябва да плащате малко повече за услуги като MailChimp on Squarespace.

Wix има много приложения и инструменти за маркетинг и можете да инсталирате колкото искате на вашия сайт, ако така се търкаляте Отново, те не винаги ще изглеждат така, както отговарят на дизайна на вашия сайт, но големият брой налични опции прави маркетинговата настройка на Wix … примамлива. Особено когато смятате, че голяма част от тези инструменти са безплатни или поне имат безплатни планове.

Приложения за маркетинг на Wix в пазара за приложения на Wix

Само няколко от МНОГО налични приложения за маркетинг на Wix

Функциите за имейл маркетинг, предлагани от Squarespace и Wix, също са подобни. И двете ви позволяват визуално да проектирате имейлите си въз основа на шаблони. Можете лесно да събирате имейл адреси чрез формуляр на вашия сайт и да започнете. Тъй като тези компании правят своите пари, като правят тези неща лесни за вас, получавате прилична функционалност за маркетинг по имейл с която и да е от двете платформи.

победител

Wix, но не е много. Wix има много повече възможности за интеграция на трети страни и това е достатъчно, за да спечелите тук. Въпреки това предпочитам много от маркетинговите инструменти на Squarespace поради начина им на работа и как те са интегрирани толкова безпроблемно.

SEO

Squarespace прави ли SEO, но Wix го прави по голям начин

Wix обхваща SEO като мечка, която ви прегръща в гората, предоставяйки редица инструменти, които да ви помогнат да се класирате по-високо в търсачките. (Отказ от отговорност: Уебсайт Планета не препоръчва да се опитвате да прегръщате мечки в гората или където и да е другаде.)

Разбира се, има всички основни неща: мета тагове (които могат да бъдат генерирани автоматично с доста голяма степен на точност), Sitemaps на Google и описания на страниците. Тогава Wix го взема допълнително със SEO модели, които ви позволяват да коригирате маркери и URL адреси за големи части от вашия сайт, заедно със SEO приятелски пренасочвания на страници, за да гарантирате, че класирането ви няма да пострада, ако промените структурата на вашия сайт. Има и опции за интеграция с трети приложения за SEO като Crazy Egg.

Ако искате начин да започнете да оптимизирате вашия сайт бързо, Wix също така сте се покрили с AI-задвижван инструмент, наречен Wix SEO Wiz. Подобно на ADI, интерфейсът SEO Wiz просто ви задава няколко въпроса, след което започва работа върху SEO за целия ви сайт въз основа на вашите отговори.

Wix SEO Wiz

Подходът на Squarespace към SEO е малко по-основен, което означава, че ще трябва да сте по-удобни. Получавате основни функции като Sitemap на Google, чисти URL адреси, SEO-приятелски пренасочвания и възможност да персонализирате как всяка страница се визуализира в социалните медии (което Wix също предлага). Но ще трябва да добавите ръчно маркери и описания на страниците. цялостен, Squarespace се придържа към основите на SEO, приоритизиране на другите форми на маркетинг на сайтове, споменати по-горе.

Squarespace SEO функции

победител

Wix приема тази категория защото всичко е излязло на SEO инструменти, с AI и всичко останало.

Импортиране / експортиране на вашия сайт

Squarespace ви позволява да импортирате сайтове от други услуги, Wix (предимно) не

За този, по-голямата част от информацията, от която се нуждаете, е точно в подзаглавието: Squarespace ви позволява да импортирате неща, а Wix … ъ-ъ, всъщност не. Има обаче основна уловка: Докато сайтовете на Squarespace във версия 7.0 могат да импортират и експортират съдържание, сайтовете във версия 7.1 не могат, поне още не.

Ако сте изградили или вече сте изградили вашия сайт в Squarespace 7.0, тогава можете да импортирате съдържание от WordPress, Tumblr и Blogger. И ако имате съществуващ онлайн магазин, например, Shopify, можете да импортирате продуктите си в .CSV файл. Всичко останало обаче ще трябва да копирате и залепите по старомодния начин. (Е, компютърният старомоден начин. Не се опитвайте да използвате действително лепило на екрана си.)

Що се отнася до Wix, въпреки че не ви позволява да импортирате публикации в блогове или съдържание на сайта, той ви позволява да импортирате продукти в магазина си във .CSV файл.

победител

Ситуацията с внос / износ не е идеална нито при една от двете услуги. Squarespace печели, като е единствената услуга, която изобщо има функция за импортиране / експортиране.

Ценообразуване

И така, колко много харесвате „безплатно“?

Планове за уебсайтове на Wix

ComboнеограниченпрофесионалистVIP
Безплатен домейн (1 година)дададада
Bandwidth2GBнеограниченнеограниченнеограничен
съхранение3GB10GB20GB20GB
Премахване на Wix рекламидададада
Общо видео съхранение30 минутиЕдин час2 часа2 часа
SEO приложениеНедадада
Приложение за АнализНедадада
Приоритетна поддръжкаНеНеНеда
Лого от производителя на логото на WixНеНедада
Ваучери за Google AdsНито един300 USD300 USD300 USD

Wix Business & Планове за електронна търговия

Тези планове ви позволяват да приемате онлайн плащания и да настроите магазин:

Business BasicБизнес неограниченБизнес ВИП
Безплатен домейн (1 година)дадада
Bandwidthнеограниченнеограниченнеограничен
съхранение20GB35Gb50GB
Общо видео съхранение5 часа10 часанеограничен
SEO приложениедадада
Приложение за Анализдадада
Приоритетна поддръжкаНеНеда
Лого от производителя на логото на Wixдадада
Ваучери за Google Ads300 USD300 USD300 USD
Google Analyticsдадада

Планове за квадратни пространства

Цените се основават на плащането годишно (вижте бележките ми по-долу).

персоналенБизнесОсновна търговияРазширена търговия
Безплатен домейн (1 година)дададада
Bandwidth & съхранениенеограниченнеограниченнеограниченнеограничен
Сътрудници2неограниченнеограниченнеограничен
Основни показатели за уебсайтоведададада
24/7 Поддръжкадададада
GSuite и Pro GmailНедадада
Премиум интеграции / блоковеНедадада
JS и CSS ПерсонализиранеНедадада
Разширена аналитикаНедадада
Ваучери за Google AdsНе100 USD100 USD100 USD
Приемете даренияНедадада
Функции за електронна търговияНедадада
Клиентски сметкиНеНедада
Продукти в InstagramНеНедада
Печат на етикетиНеНедада

Нека извадим едно нещо от пътя: Wix има безплатен план. Squarespace има безплатна пробна версия, но той изтича достатъчно бързо, докато безплатният план на Wix ще продължи толкова дълго, колкото искате. Въпреки това, безплатният план за Wix е много ограничен и не можете да използвате собственото си име на домейн (т.е. yourwebsite.com).

Ако искате да се заемете сериозно с печеленето на пари от уебсайта си, независимо дали чрез електронна търговия, абонаментни такси или друга схема, ще трябва да платите на всяка от платформите.

Затова нека поговорим платени планове. Ако просто искате уебсайт, без магазин, Личният план на Squarespace е най-евтиният вариант на платформата. Получавате достъп до всички оформления на шаблони, безплатна регистрация на домейни за една година, идентификационни данни за до двама души, които да допринесат за сайта и 24/7 поддръжка на клиенти. Плюс това получавате основни показатели за уебсайтове, заедно с неограничено съхранение на данни и честотна лента, което е нещо много.

Най-близкият сравним план на Wix е планът Wix Unlimited, който не е толкова евтин, колкото Squarespace Personal, но все пак е доста евтин. Получавате неограничена честотна лента, 10 GB хранилище, безплатна регистрация на домейни за една година и възможност за качване на до един час видео (както в, общата продължителност на качените видеоклипове не може да надвишава един час). Видеоклиповете, които вграждате от, да речем, в YouTube, не се броят и винаги са неограничени. Освен това получавате достъп до приложенията за подсилване на сайта и Google Analytics.

Ако искате да създадете магазин или дори просто да приемате плащания през уебсайта си, ще трябва да платите повече. Най-евтиният план за електронна търговия на Squarespace е бизнес планът на Squarespace. В допълнение към всичко останало, предлагано в планове от по-ниско ниво, получавате премиум блокове за съдържание и интеграции на трети страни, една безплатна година на професионален Gmail и G Suite, по-разширено персонализиране с CSS и JavaScript, разширена анализа и възможност за неограничена продажба продукти. Освен това получавате малки екстри като кредити в Adwords като 100 USD.

Най-близкият сравним план на Wix се нарича Wix Business Unlimited, и предоставя Google Analytics, 35 GB съхранение на данни и професионално лого (вероятно такова, което трябва да направите Изработващо лого на Wix), в допълнение към всичко останало, предлагано на по-ниски планове. Получавате до десет общи часа за съхранение на видео и неограничени продажби на продукти.

Забележка: Оценката на общите ви разходи може да бъде сложна, защото…

 • Някои приложения на трети страни в Wix изискват допълнително заплащане, независимо от плана, който имате. За да получите цялата история, вижте нашето подробно ръководство за ценовите планове на Wix.
 • Wix е много по-евтин в Мексико. Всъщност трябваше да пренапиша този раздел, след като използвах VPN, за да проверя цените в САЩ.
 • И двамата строители стават по-скъпи, ако плащате от месец на месец. „Месечната“ цена намалява, ако платите за цялата година предварително.

победител

Квадратното пространство печели, поне в САЩ. Ако имате малък бюджет, Squarespace ви покри с по-проста структура на цените и по-евтини планове като цяло.

Поддръжка на клиенти

Поддръжката на квадратното пространство се връща към мен по-бързо

За да добиете представа как работи поддръжката на клиентите за двете услуги, изпратих по същество един и същ въпрос и към двете. Исках да попитам: „Мога ли да импортирам съдържание от WordPress на вашата услуга?“

Сега, тъй като вече научих, че Squarespace наистина поддържа импортиране на съдържание от WordPress (нещо като – вижте по-горе), трябваше да променя въпроса на: „Мога ли да импортирам съдържание от Joomla във вашата услуга?“ (Joomla е друга популярна CMS.) Отговорът (основно „Не“) дойде след около половин час.

Имейл от представител на екипа за поддръжка на Squarespace

Между другото, агентът за поддръжка на Squarespace, който отговори, каза, че ще изпрати искане за функция за импортиране на съдържание от Joomla. Няма гаранция, че някой ще предприеме действия по тази молба, но ако го направи … Ще се смутя, защото никога не пипам Джоума, ако мога да помогна. Агентът също предостави връзки, за да ме уведоми кои услуги Squarespace поддържа.

Имейл от представител на екипа за поддръжка на Wix

Екипът за поддръжка на Wix се свърза с мен около осем часа след като изпратих въпроса си, и отново, основно ми каза: “Не.” Те обаче явно са препратили запитването ми до отдела за обратна връзка, така че ако внасянето на WordPress някога се добави към Wix … ще сте добре дошли. Както при Squarespace, отговорът също имаше връзки към документацията на Wix, но тъй като те нямат функции за импортиране на съдържание за нищо друго освен за магазини, това не беше точно полезно.

победител

Спечели квадратното пространство. Информацията, която получих, като цяло беше по-полезна и ми идваше по-бързо. Не знам дали разработчиците на Squarespace наистина имат искане за функция „направи вносител на съдържание за Joomla“, но ако е така, имам повече сок, отколкото си мислех.

Квадратното пространство заема тази особена корона

Обобщавайки всичко това, трябва да кажа, че Squarespace е по-добър поради следните причини:

 • Модулният му дизайн подход, макар да ограничавате малко опциите си за оформление, е по-интуитивно и е по-малко вероятно да нарушите дизайна на вашия сайт, ако щракнете и плъзнете нещо на грешното място на страница.
 • Като цяло има по-добри инструменти за отглеждане на вашия сайт по отношение на функционалност и съдържание, и улеснява управлението на големи архиви на блога. Той е инструмент както за издатели, толкова и за дизайнери.
 • Интеграциите на услуги на трети страни винаги ще изглежда, че те са просто друга част от вашия уебсайт, а не нещо присадено като крайниците на Франкенщайнското чудовище.

Докато Wix фокусира много от своите ресурси върху изграждането на нови функции, Squarespace е фокусиран върху създаването на гладко и сплотено изживяване за вас. Помислете за Wix срещу Squarespace като подобно на Windows срещу MacOS. (Е, преди Apple да започне да прави устройства с „тъч ленти“ и „пълна липса на жакове за слушалки.“ Гении? Мисля, че не.)

За да обясним, Windows има по-голяма екосистема, но MacOS (още в разцвета си) имаше далеч по-внимателно проектиран интерфейс, който направи платформата интуитивна и удоволствие за използване. За разлика от Apple, Squarespace поддържа тези идеали живи. Искрено се чувствам добре винаги, когато го използвам.

Въпреки това, трябва да използвате Wix така или иначе ако…

Разбира се, има изключения от всяка декларация за победа. Например, Wix може да бъде по-добър вариант, ако:

 • Вие сте с изключително малък бюджет и трябва да използвате безплатен план за дълго време.
 • Трябва ви интеграция на трети страни, която има само Wix, като ChatBot да вграждат възможности за чат на живо или VideoAsk, за да позволят на посетителите ви да оставят коментари чрез видео и аудио.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map