Weebly Review 2020 – Когато „Лесен за използване“ не е достатъчно!

Начална страница Weebly


Weebly е лесната опция, но наистина ли е най-добрата?

Weebly е претърпял много промени през последните години, прераствайки от обикновен създател на уебсайтове, който всеки би могъл да използва за създаване на бърз сайт, до професионален инструмент с акцент върху сайтовете за електронна търговия.

Добрата новина е, че Weebly все още е лесен за използване, независимо дали създавате обикновен уебсайт за лично портфолио или пълноценен онлайн магазин. 

Лошата новина е, че … е, Weebly все още е лесен за използване. Може би малко също лесно. С ударението си върху лекотата на използване, Weebly изглежда е оставил други функции да изостават. Например, той предлага по-малко шаблони и по-малко възможности за персонализиране в сравнение с други популярни създатели на сайтове, като например Wix и Squarespace (две от най-добрите строители на уебсайтове които също осигуряват прилична функционалност за електронна търговия). Това може да не е това, което искате, когато създавате сериозен сайт за електронна търговия.

Това не означава, че Weebly няма какво да предложи. Може дори да е идеалното решение за вашия уебсайт, в зависимост от вашите нужди и очаквания.

Качество пред количество?

Weebly

Weebly предлага само 7 теми за портфолио спрямо 59 шаблона на портфолиото на Wix 

Изборът на шаблони (които Weebly нарича “теми”) е малък, особено в сравнение със стотиците опции, които ще получите с повечето водещи създатели на сайтове. Общо има малко над 40 и можете да ги разгледате в галерията с теми, преди да се регистрирате за акаунт. Просто отидете на тематичната страница на Weebly, задръжте курсора на мишката върху някоя тема и кликнете върху „Визуализация“ в долния десен ъгъл, за да я видите на живо.

Трябва да сваля шапката си на дизайнерския екип на Weebly – те свършиха чудесна работа за поддържане на чист, професионален вид и усещане с всяка тема. Помислете за чисти линии, превъртане на паралакс, умело използване на бялото пространство и смели, банерни изображения с пълна ширина.

Можете да използвате избраната от вас тема или да използвате редактора за плъзгане и пускане, за да я персонализирате, колкото искате. Всички теми са автоматично адаптирани към мобилни устройства, което означава, че посетителите на вашия сайт ще могат безпроблемно да виждат вашия сайт на мобилни устройства. За разлика от другите създатели на сайтове, не е необходимо да правите специални корекции, за да сте сигурни, че мобилният ви сайт не изглежда разхвърлян.

В други добри новини, за разлика от Wix, Weebly ви позволява да променяте темата си, когато искате, дори след като натиснете Публикуване. Ако сте като мен и имате проблеми с решението си, ще намерите това за облекчение. Особено оцених секцията „Неотдавна използвана“, която улесни превключването между любимите ми.

Наскоро използваните теми

Темите са слабо организирани в седем категории: Онлайн магазин, Бизнес, Портфолио, Лично, Събитие, Блог и Други. Казвам „хлабаво“, защото много от темите се появяват в повече от една категория, така че може да е трудно да следите кои от тях вече сте визуализирали.

Най-големият недостатък на темите на Weebly е, както споменах по-рано, ограниченият избор. Освен това, за разлика от Галерия с шаблони на Wix където можете да търсите шаблони въз основа на вашия бизнес тип, Weebly ви позволява да превъртате само през съществуващите категории без реална възможност за търсене. Имате най-голям избор (най-малко 30 теми), ако създавате бизнес сайт или онлайн магазин, но ако търсите нещо по-лично като блог или портфолио, тогава трябва да изберете по-малко от 20 подходящи теми от.

Въпреки това, нищо не ви спира да използвате тема за бизнес или събитие за личния си блог или обратното. Но най-долният ред е, ако отидете с една от темите на Weebly, има голям шанс да се натъкнете на уебсайтове, използвайки същата тема като вас.

Това няма да е от значение за всички – аз лично не се притеснявах, защото все още можех да персонализирам уебсайта си достатъчно, за да може да се чувства като моя. Но ако искате дизайн, който е по-ексклузивен, ще се радвате да знаете, че има купища премиум теми Weebly, достъпни на тематични пазари на трети страни като ThemeForest. Единственият недостатък е, че ще трябва да плащате за този шаблон в допълнение към абонамента си за Weebly.

Weebly може (почти) да го направи всичко

Има много неща за Weebly, особено за бизнес и сайтове за електронна търговия. Ще намериш прости инструменти, които да ви помогнат да направите почти всичко, от създаване на програма за членство за вашите клиенти и насрочване на срещи до добавяне на SSL сертификат към вашия уебсайт.

Можете да прехвърлите съществуващ домейн в Weebly, ако вече имате такъв, или да създадете персонализиран домейн, с някой от първокласните планове. В безплатния план сте ограничени до поддомейна на Weebly.com и в долната част на вашия сайт ще има марка Weebly. Разбира се, това е простимо за напълно безплатен уебсайт – но си струва да надстроите, за да можете да изобразите по-професионален образ.

В Weebly няма толкова инструменти и функции WordPress или Wix, така може да се окажете ограничени, ако имате много конкретна идея за вашия сайт. Но инструментите, които има, са замислено проектирани и лесни за намиране – приятна промяна от таблото за управление на WordPress, която може да бъде доста завладяваща.

Нека разгледаме по-отблизо някои от любимите ми.

1. Плъзгане и пускане на редактора на страници

Тук Weebly получава репутацията си, че е толкова лесен за използване. Редакторът за плъзгане и пускане ви позволява да изграждате страниците си от нулата или да персонализирате темата си, като просто щракнете и плъзнете елементи в желаната позиция.

Има над 25 отделни елемента за да използвате на сайта си, включително текстови полета, изображения и галерии, карти, персонализирани формуляри, икони за аудио и видео и социални медии.

Weebly-features2

Това е един от най-добрите редактори на страници, които можете да използвате, ако не сте технически здрави или не искате да прекарвате часове, обръщане с код.

Но това не означава, че няма и опции за разработчици. За по-опитните сред нас Weebly разполага с вграден редактор на кодове, който ви позволява да се гмурнете в бекенда и да променяте изходния си код на шаблон. Можете да редактирате HTML и CSS, да добавите персонализиран Javascript и да видите как изглежда всяка промяна в реално време с режим на автоматичен преглед.

Weebly-features3

2. Вградена електронна търговия

Една от най-големите силни страни на Weebly е възможностите за електронна търговия – отчасти защото е придобита от гигантския площад за обработка на плащания. Силният набор от инструменти за електронна търговия Weebly го прави един от най-добрите създатели на уебсайтове, ако основната ви цел е създаването на онлайн магазин.

За да извлечете най-доброто от вашия онлайн магазин, ще трябва да изберете план с най-високо ниво, който включва функции като изоставени имейли за колички, решения за доставка, прегледи на артикули и други. Има страхотен набор от готови теми за електронна търговия, а таблото за Weebly прави управлението на вашия онлайн магазин невероятно лесно.

Вие също трябва да знаете, че Weebly има две създатели на уебсайтове – един за „редовни“ уебсайтове и един за уебсайтове за електронна търговия (макар че това не е ясно веднага, когато разглеждате сайта). И двамата позволяват електронна търговия, но има разлики.

Версията на онлайн магазина на строителя е насочена към бързо и бързо функциониране на вашия магазин. Тя работи на вид AI (изкуствен интелект), задава ви въпроси за вашия магазин, вашите продукти, цветовете на вашата марка и вашето лого, преди да ви представи уеб сайт с възможност за настройване, можете да започнете да добавяте продуктите си към.

Можете да изберете създателя на онлайн магазина само когато създадете нов акаунт – ако имате съществуващ акаунт, можете да използвате обикновения конструктор само за да добавите магазин към уебсайта си. И двата вида има плюсове и минуси:

Редовен строителСтроител на онлайн магазини
Професионалисти
 • Много теми, от които да избирате
 • Свържете се с приложения
 • Създайте мултифункционален уебсайт
 • Бърза настройка
 • Невероятно лесен за използване
 • персонализиране
Против
 • По-малко рационална настройка
 • Не е предварително конфигуриран за продажба
 • Без теми
 • Няма достъп до приложения

3. Weebly App Center

Темата редактор ви дава всички основни инструменти и елементи, които бихте искали да добавите към вашия сайт, но App Center си струва да проверите дали искате още повече функционалност. Тук ще намерите 350+ безплатни и платени приложения както от Weebly, така и от серия от доставчици на трети страни и те могат лесно да бъдат инсталирани на вашия сайт само с едно кликване.

Има приложение за почти всичко. Можете да създавате таблици за ценообразуване, да добавяте специална страница с често задавани въпроси, да показвате календар на събитията, да приемате дарения, да изпращате автоматични благодарствени имейли и да добавяте изскачащи прозорци. Можете дори да се интегрирате с Facebook Messenger или друг софтуер за чат на живо, за да подобрите практическата си работа с клиентите.

Изненадващо достоен избор от тях са безплатни и аз инсталирах няколко на моя собствен сайт, за да видя как работят. Това е толкова лесно, колкото е обещано – едно щракване за инсталиране и приложението се показва в редактора на вашите теми, за да се изтегли на мястото на вашия сайт.

Weebly-features4

Кликнете върху някое от приложенията в менюто отляво и ги плъзнете до желаното място на вашия сайт

Weebly има добра гама от приложения, с които да работи, но ако сте свикнали с WordPress плъгини или App Market на Wix, вероятно все още ще ви липсват. Например, не можах да намеря приложение за фактуриране или фактуриране, което изглежда като доста основна нужда от магазините за електронна търговия.

4. SEO контрол

Няма смисъл да инвестирате в уебсайт, ако никой не може да го намери в Google. За щастие, Weebly ви дава приличен контрол върху SEO на сайта ви и всичко, което не можете да настроите от редактора, може да бъде променено с помощта на приложение.

Weebly ви позволява оптимизирайте всяка страница на вашия сайт от SEO настройките. Можете да модифицирате мета заглавието и описанието си, URL адреса, кода на заглавката и долния колонтитул, мета ключовите думи и текста с алт текст – всичко това е от съществено значение, ако искате да се класирате в търсачките. Вашата карта на сайта също се генерира автоматично за вас (просто добавете /sitemap.xml в края на URL адреса на началната си страница, за да я видите), което ви улеснява да изпращате сайта си директно в търсачките и ускорява процеса на класиране.

Би било хубаво, ако можете да оптимизирате имена на изображения от редактора на теми. Weebly не съхранява вашите изображения, когато ги качвате, така че трябва да качвате нов файл с изображения всеки път, когато искате да промените нещо. Само малка хватка, но ще спестите толкова много време, когато искате да настроите стратегията си за ключови думи и имате десетки изображения, които да редактирате.

Не става по-лесно, отколкото Weebly

Чух всичко за това колко лесна е използването на Weebly, но все още бях приятно изненадана от нейното дружелюбство за начинаещи и интуитивен процес на изграждане на сайтове. Кривата на обучение практически не съществува, така че дори пълен начинаещ би могъл да получи напълно функционален уебсайт за няколко минути, допълнен с онлайн магазин.

В миналото съм създал шепа уебсайтове, но само много прости – само няколко страници и със сигурност никаква електронна търговия, което винаги изглеждаше повече проблеми, отколкото си струваше. Но при Weebly всичко, което е необходимо, е с няколко кликвания и магазинът ви може да бъде стартиран.

Ето какво ми хареса най-много при използването на Weebly.

1. Насочена настройка

Има само няколко стъпки, които трябва да предприемете, за да продължите, и Weebly ви води през процеса ясно от момента, когато се регистрирате за първи път. Ще трябва да въведете името на уебсайта си, категориите продукти, адреса на магазина и да изберете тема на уебсайта, но това ми харесва не сте заключени в нито едно от решенията, които вземате на този етап. Можете да промените всяко от тях във всяка точка надолу по линията.

Ще бъдете подканени да изберете име на домейн или да прехвърлите съществуващо, ако искате да използвате домейн, който вече притежавате.

Докато редактирате уебсайта си, Weebly има интерактивно ръководство стъпка по стъпка в долната дясна част на екрана, където можете да следвате и да маркирате нещата, докато вървите.
Weebly-лекота на употреба2

Въпреки че тази функция остава сведена до минимум, освен ако не кликнете върху нея, аз всъщност я предпочитам по този начин – не съм фен на изскачащите прозорци и ръководствата за цял екран, които прекъсват работния ви процес. По този начин можете лесно да получите достъп до ръководството, ако го искате, и той остава извън пътя, ако не го направите.

2. Без излишни, удобна за потребителя платформа

Самият строител е наистина добре проектиран, с плавен интерфейс за плъзгане и пускане. Не е нужно да сте фини по отношение на форматирането и разположението – когато преместите елемент на място, той автоматично се придвижва на мястото си, перфектно подравнен.

За разлика от с WordPress, няма режим на щракване напред и назад между Редактиране и Преглед, за да видите как ще изглежда сайтът ви, когато натиснете Публикуване. С Weebly всичко, което виждате в редактора на страниците, е това, което посетителите ви ще видят, когато сайтът ви е на живо.

Таблото за управление е ясно и лесно за разбиране и нямах проблеми да разбера къде е всичко. От горната лента за навигация можете да добавяте и пренареждате страници, да променяте темата си, да посещавате App Center, да настройвате SEO настройките и да превключвате между изглед на работния плот и мобилен телефон, за да видите как уебсайтът ви ще изглежда на различни устройства.
Weebly-лекота на употреба3

3. Подробна база знания

Ако все пак ви се натъпчат, статиите за поддръжка на Weebly трябва да обхващат всичко, което искате да знаете. Има доста над 200 статии да ви насочва към изграждането на уебсайта ви, управлението на вашия магазин за електронна търговия, избора и прехвърлянето на домейн и маркетинга на вашия сайт.
Weebly-лекота на бъдат оползотворени4

Разгледах няколко статии, за да се уверя, че съм настроил правилно своя онлайн магазин и те са написани ясно, със скрийншоти, които да ви помогнат да следвате. Успях да разбера някои от по-сложните функции на електронната търговия, като калкулатора на съществените разходи и конфигурацията на данъка върху продажбите.

В края на деня е наистина добро нещо, поддръжната документация на Weebly е толкова изчерпателна, тъй като както ще видите в следващия раздел, поддръжката на лицето оставя много да се желае.

Weebly-support1

Помощ е трудно да се намери

О, момче. Поддръжката на клиенти не е един от най-добрите костюми на Weebly, нека ви кажа. Да се ​​захванете с жив агент е като Мисия невъзможна.

Като начало екипът за поддръжка е наличен само в работно време в САЩ, което е огромна караница за всеки, който не е базиран там (включително и аз). Уебсайтът е малко подъл с начина, по който използват „24/7“, тъй като, докато технически можете да се свържете с тях по всяко време, екипът е там само от 6:00 до 18:00 PST през делничните дни и 8:00 до 17:00 PST през почивните дни.

Но според мен, дори когато посегнете през стандартното работно време, ще имате късмет да получите отговор.

Чат на живо (предполагаемо)

Ето и нещото: Използва се за предлагане на 24/7 чат на живо преди няколко години. Но тя не е достъпна от известно време и голяма част от уебсайта и маркетинга все още не отразяват ясно това.

Ако щракнете върху Свържете се с нас в дъното на страницата на Центъра за поддръжка, можете да напишете съобщението си, което уж ще бъде предадено заедно с „на живо“ агент.

Поддържаме форма за контакт

Но натиснете Продължи и ще бъдете подканени да изпратите имейл вместо това. Обърнете внимание, че получих това съобщение дори когато се опитах да се свържа с тях по време на работното им време.

Свържете се с поддръжката Weebly по имейл

Поддръжка по имейл

И така, изпратих имейл на Weebly, за да задам същия въпрос за това дали темите отговарят на мобилните устройства или са удобни за мобилни устройства.

Четири дни по-късно, Получих много общ, автоматизиран отговор, който отговори накратко на въпроса ми и ме насочи към статия за поддръжка за повече информация. Но статията не беше подходяща за темата, за която питах, и изобщо не адресираше теми.

Поддръжка по имейл Weebly за мобилна отзивчивост

Ако се нуждаете от спешна помощ, ще имате някои проблеми да го получите тук.

Поддръжка по телефона

Weebly също така предлага телефонна поддръжка на първокласни потребители. Но дори след като успях да подредя часови зони, за да се обадя през първата половина на работния ден в САЩ, все още нямах късмет.

Седях на задържане почти 20 минути и след това се прекъснах. Ако не сте базирани в САЩ, разходите за международни разговори сами по себе си правят поддръжката на телефона на Weebly доста нежизнеспособна опция.

Социална медия

Социалните медии не са посочени като официален канал за поддръжка на Weebly, но изненадващо достатъчно, тук имах най-добрия отговор.

Същият човек се върна при мен в същия ден и те бяха много учтиви и услужливи. Хубаво беше, че ме подтикнаха за повече информация (дори ако отчасти беше да преценя дали плащам клиент) и че ми дадоха личен отговор на въпроса ми, вместо просто да пусна линк към статия за поддръжка.

Поддръжка на съобщения Weebly във Facebook Messenger

Безплатни и платени планове за фирми от всякакъв размер

Weebly предлага четири платени планове, както и безплатна опция – въпреки че наличните планове се различават в зависимост от това къде се намирате в света.

Най- безплатен план е чудесна опция за основен уебсайт, а също така е и най-добрият начин да усетите платформата, преди да се ангажирате с платен план. Предлага се с безплатен хостинг, 500 MB съхранение и достъп до всички теми на Weebly, но вашият сайт ще има логото на Weebly в долната част на всяка страница.

Това е добре за блог или лично портфолио, но вероятно няма да го разрешите за професионален бизнес. И ако искате да създадете онлайн магазин, ще трябва да надстроите, за да получите функциите за електронна търговия. (Извън САЩ електронната търговия дори не е достъпна в безплатния план.)

Плановете за премии са достъпни, особено когато плащате годишно или две години а не месечно. Ще получите неограничено място за съхранение и персонализиран домейн, както и поддръжка по телефона (но както разбрах, това няма какво да ви вълнува твърде много). За пълна разбивка на това, което получавате с всеки план, вижте нашия упътване за цените в Weebly.

Едно нещо, което забелязах, когато изпробвах Weebly, е, че неговите ценови планове и функции не са еднакви в световен мащаб. В Обединеното кралство например трябва да сте на премиум план за продажба на продукти онлайн, докато в САЩ Weebly ви позволява да продавате на безплатните си планове. Жизненоважно е да проверите какво можете да направите със своя уебсайт Weebly, преди да се ангажирате!

Можете да надстроите до платен план по всяко време от таблото за управление на акаунта си в Weebly, както и от самия създател на страници. Опциите за плащане включват Visa, Mastercard, American Express, Discover и PayPal.

Актуализирани планове и цени за повече свобода при продажба

Weebly наскоро промени имената (и характеристиките) на своите планове – но те, за съжаление, не се прилагат навсякъде по света. Една от най-големите промени при плановете на Weebly е, че ако сте базирани в САЩ, можете да продавате продукти и да приемате плащания чрез Square на безплатен план.

Плановете на страницата с ценообразуването в САЩ са безплатни, лични, професионални и производителни (вместо плановете Connect, Pro, Business и Business Plus, достъпни в други части на света). Обърнах се към Weebly, за да попитам дали новите планове ще бъдат въведени по целия свят, но все още не съм получил отговор.

Отказване & Възстановявания

Закриването на акаунта ви не е толкова интуитивно, колкото трябва да бъде. От таблото за управление на вашия акаунт е необходимо да кликнете върху Управление на акаунта и след това да деактивирате профила ми в Weebly.

Weebly-pricing1

Weebly-pricing2

Несъответстващата формулировка го прави малко объркващо – деактивиране е същото като отменянето? Трябваше да проверя статиите за поддръжка, но да, така е. Деактивирането на акаунта ви ще анулира всички бъдещи плащания.

Weebly също предлага 30-дневна гаранция за връщане на парите при премиум планове, но ще трябва да се свържете с тях, за да ги вземете. Когато го направих, научих по трудния начин, че това гаранцията за връщане на пари не се отнася за месечните планове, така че не забравяйте да имате това предвид. Ще трябва да сте на годишен или двугодишен план, за да получите пълно възстановяване.

Би било хубаво, ако това беше по-ясно, когато за първи път се регистрирах.

Weebly-pricing3

Как Weebly съответства на конкуренцията?

Weebly е известен и обичан заради лекотата си на използване и определено се съобразява с репутацията си. Можете да изградите професионален, персонализиран бизнес уебсайт или онлайн магазин за по-малко от пет минути – без да се скача за качество. Технически и визуално уебсайтовете в Weebly маркират всички квадратчета.

Wix ентусиастите могат да намерят инструментите и функциите, които са ограничаващи, като в много по-малък избор от теми, от които да избирате, а в App Center липсват няколко основни неща. Ще се нуждаете и от много търпение, за да се справите с поддръжката на клиентите. Препоръчвам да заобиколите официалните канали за поддръжка и просто да отидете направо в социалните медии, ако искате да говорите с някого в същия ден. Но за щастие, с колко бързо и просто е да създадете уебсайт с Weebly, малко вероятно е да се наложи.

Все още не сте сигурни дали Weebly е правилният създател на сайтове за вас? Не пропускайте нашия списък от най-добрите строители на уебсайтове.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map